Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane mandag 06.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom leområder hvor det ligger fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Det kan på utsatte plasser være lett å løse ut store skred i fokksnøflak fra helgen. Mest utsatt er heng mot øst og sør, nord i regionen, og der fokksnøflakene har lagt seg på overflatekant og kantkorn høyt i snødekket. Det er kaldt i høyden og den nye snøen trenger tid for å stabilisere seg.

I lune formasjoner kan det finnes mye løs, ubunden snø. Om sola titter frem vil dette gi fare for naturlig utløste løssnøskred i brattheng. Det vil også være lett for en skiløper å løse ut middels store løssnøskred på slike plasser.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. mars 2023

Det ligger mye snø i fjellet etter en uke med mye nedbør, særlig i Nordfjord. Snøoverflaten var tidlig i forrige uke fuktig opp til minst 1000 moh pga mildvær. Det er myk og fin snø i lune formasjoner, mens det er avblåst eller fokksnø av varierende hardhet der vinden har tatt. Natt til lørdag kom det over 20 cm nysnø nord for Nordfjord med kraftig vind.

På Strynefjellet og i Sunnfjord er det observert kantkorn over og under skarelag dypt nede i snødekket. Disse kan utgjøre et skredproblem over 1200 moh, men det er få observasjoner som bekrefter dette.

Det gikk et naturlig utløst skred på Lisjenibba i Fjordane lørdag morgen. Bredden på skredet kan tyde på at fokksnøen har lagt seg over et svakt lag av overflatrim eller kantkorn.

Det har vært klarvær og utstråling de siste dagene før siste snøfall. Dette kan lokalt ha gitt overflaterim og kantkorn nær overflaten.
Det er søndag observert drønn i snødekket i Sunnfjord.

Fjellvær

Søndag 5. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 6. mars 2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nord. -19 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Snø kun nord i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS